t +31 (0)73 5130637
m info@proplanet.nl

Uitdagingen met productinformatie

De toenemende populariteit van webwinkels vraagt ​​om volledige en altijd actuele productinformatie. Door het ontbreken van één-op-één contact met een verkoper wordt verouderde of onvolledige informatie in een e-commerce omgeving niet gecorrigeerd. Verouderde of onvolledige productinformatie in de webshop kan leiden tot een lagere conversieratio.


Groothandels stellen daarom steeds hogere eisen aan de productinformatie van fabrikanten. Het op tijd leveren van hoogwaardige artikelinformatie is tijdrovend, foutgevoelig en kan gecompliceerd zijn. Voor de fabrikant is het een uitdaging om voor de verschillende groothandels op een structurele en georganiseerde manier aan deze vraag te voldoen.

PIM-systemen vereenvoudigen het werk

Om productinformatie in de juiste formaten te beheren, te verrijken en aan te leveren zijn Product Informatie Management Systemen, ook wel PIM-systemen genoemd, gemaakt. In plaats van productinformatie in verschillende systemen en Excel-bestanden bij te houden, biedt een PIM-systeem, zoals DataProcessor TJ, een ​​centrale plek waar alle informatie beheerd kan worden. Bijvoorbeeld informatie over prijs, korting, omschrijving, voorraad en beschikbaarheid.

Het voordeel van datapools

Een goed PIM-systeem draagt ​​bij aan de tijdigheid en kwaliteit van de productinformatie en verhoogt daarmee de verkooporders. Dit neemt echter niet weg dat productinformatie op verschillende manieren aan verschillende groothandels moet worden aangeleverd. Dit kost nog steeds aanzienlijke tijd.


Industrie- en inkooporganisaties spelen hierop in door de uitwisseling van productinformatie tussen fabrikanten en groothandels te stroomlijnen door middel van datapools. Een datapool biedt één centrale bron van e-commercevriendelijke, hoogwaardige productdata, waar fabrikanten op uniforme wijze productinformatie verstrekken en groothandels hoogwaardige data extraheren.


Om de kwaliteit van productinformatie in de datapool te waarborgen, stellen industrie en inkooporganisaties eisen aan de productinformatie en de wijze van aanleveren. Zo gebruikt de EDATA datapool de ETIM classificatie, de meest gebruikte classificatiestandaard voor de bouw- en installatiebranche in Europa, als kwaliteitsnorm en moet productinformatie aangeleverd worden in het eigen Exel-formaat of in BMEcat.

Toonaangevende datapools in de Benelux

ProPlanet_DataProcessor_PIM_systeem_datapools_GS1_500px


2BA


Om de installatiebranche te voorzien van actuele en complete artikel- en productdata is één datapool nodig waar fabrikanten en groothandels data aan kunnen leveren en installateurs en groothandels data vandaan kunnen halen. 2BA is dé neutrale datapool van handels- en productgegevens in de installatiebranche. Producenten, importeurs, groothandels en installateurs kunnen via 2BA informatie met de centrale database uitwisselen.

Lees meer over 2BA >

ProPlanet_DataProcessor_PIM_systeem_datapools_GS1_500px


GS1 Data Source

GS1 Nederland biedt centrale datapools voor het delen van artikelgegevens in o.a. de doe-het-zelf, tuin- en diersector.
In GS1 Data Source legt de leverancier op een gestandaardiseerde manier productgegevens van haar artikelen vast, zodat afnemers daarover kunnen beschikken. GS1 Data Source is voor de sector de centrale bron voor logistieke gegevens, gegevens over gevaarlijke stoffen (HMC)en productafbeeldingen.Lees meer over GS1 >

ProPlanet_DataProcessor_PIM_systeem_datapools_Installdata_500px


InstallData

InstallData bevat actuele product- en handelsgegevens van deelnemende producenten uit de installatiebranche in België. De productdata is geclassificeerd volgens ETIM en zijn waar mogelijk voorzien van technische kenmerken en digital assets. Voor alle partijen is dagelijkse uitwisseling van data via InstallData mogelijk volgens standaarden zodat deelnemers altijd over de meest complete én actuele data kunnen beschikken.Lees meer over InstallData >

DataProcessor TJ voor uitwisseling met datapools

Zowel het beheren van artikelinformatie als het correct verstrekken van productinformatie voor een datapool als 2BA, GS1 en InstallData vergt veel inspanning van fabrikanten. Om zowel producenten als groothandels te helpen, biedt ProPlanet Dataprocessor TJ.


  PIM-oplossing waarin artikelgegevens eenvoudig kunnen worden geïmporteerd, verrijkt en geclassificeerd en vervolgens gepubliceerd in onder andere de EDATA datapool.


  Dataprocessor TJ is volledig uitgerust om artikelen te classificeren volgens de ETIM-classificatie, inclusief ETIM dynamische classificatie en ETIM-MC.

​​​​​​​  Het ondersteunt ook alle nationale en internationale exportstandaarden, zoals BMEcat en PAB.