t +31 (0)73 5130637
m info@proplanet.nl

footprint

Hoe verklein je de ecologische voetafdruk van jouw organisatie?

14 februari 2022


Verklein je ecologische voetafdruk en verminder tegelijk het aantal retouren met een Product Information Management systeem!


We weten allemaal dat het afhandelen van productretouren veel tijd en geld kost. Maar heb je al eens nagedacht over de impact van retouren op jouw ecologische voetafdruk? Het implementeren van een Product Information Management (PIM) systeem kan jouw organisatie helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot en tegelijk je winst vergroten. How to reduce your carbon footprint?Recentelijk werkte ik aan een PIM project met een verkoper van bouwmaterialen. We bespraken onder andere het grote aantal retouren dat zij te verwerken kregen. Een groot deel van de retouren was te wijten aan missende of incorrecte productdata op hun webshop, waardoor klanten het verkeerde product aankochten.  Deze producten werden vervolgens geretourneerd en terugbetaald. 

Voor elke retour werden er dus twee reizen afgelegd om het ongewenste product te bezorgen en weer op te halen. Vaak moest het product ook nog opnieuw verpakt worden, zodat het opnieuw verkocht kon worden. Geen goed nieuws voor het milieu! Bovendien besloot de klant soms om het product ergens anders te kopen, wat het bedrijf nog meer omzet kostte. 


Zo verklein je jouw ecologische voetafdruk

Dergelijke situaties kunnen eenvoudig voorkomen worden door het publiceren van volledige en correcte productdata op je webshop. Zoals de naam al doet vermoeden is dit precies wat een Product Information Management systeem doet.


Een PIM systeem zorgt ervoor dat je snel en eenvoudig je assortiment beheert en zorgt ervoor dat klanten altijd snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken op jouw webshop. Dit voorkomt verspilling van tijd, brandstof en materialen aan bestellingen die niet juist zijn, gemiste verkopen en ontevreden klanten. 


Wat zijn de voordelen van een PIM systeem?

Met PIM software is er een duidelijke Return on Investment wanneer je kijkt naar het vergroten van je omzet en je klanttevredenheid en het verkleinen van je CO2-uitstoot. Het is een echte win-win situatie, niet in het minst omdat veel klanten tegenwoordig actief op zoek gaan naar bedrijven die bewust bezig zijn met het verkleinen van hun CO2-voetafdruk. Deze voordelen worden vaak over het hoofd gezien, maar ze kunenn wel degelijk een significant effect hebben op je productiviteit, winstmarges, het milieu en op je reputatie! 


Ja, het implementeren van een PIM systeem kost geld. Maar vaak levert een PIM-systeem meer op dan het kost, niet alleen voor je bedrijf maar ook voor het milieu!

 

Overweeg je om met een Product Information Management systeem te gaan werken? De PIM oplossing van Proplanet is eenvoudig en snel op te zetten en precies aan te passen aan jouw wensen. Neem gerust contact met ons op voor een informele kennismaking via info@proplanet.nl

​​​​​​​


Over de auteur


Als UK Sales Consultant is James Whateley verantwoordelijk voor het aantrekken van nieuwe klanten en het uitbreiden van het klantenbestand in het Verenigd Koninkrijk. Recentelijk heeft hij de implementatie van een intern ontwikkeld PIM-systeem bij een inkooporganisatie in de bouwsector verzorgd. Ook heeft hij ervaring met het PIM-systeem en de tools van Proplanet. James heeft een achtergrond in de IT die zijn kennis van en ervaring met PIM-systemen aanvult. 


Neem contact op met James via james.whateley@proplanet.uk of +44 7398 927304